Der er stadig stor mangel på arbejdskraft i dansk landbrug. Hver tredje landbrug, der søger medarbejdere, får aldrig eller kun sjældent nok ansøgere med de rette kompetencer eller den rette arbejdsmotivation.

Derfor er det vigtigt at kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft og, det kan man bl.a. gøre ved at tilbyde sine medarbejdere kurser og uddannelse, siger viceformand i Landbrug og Fødevarer.

Nogle udlændinge kommer med en enorm motivation for at arbejde og løse problemer.

”Hvis man får en topmotiveret ansøger, er det virkelig godt. Nogle udlændinge kommer med en enorm motivation for at arbejde og løse problemer. Dem kan vi få stor gavn af i dansk landbrug, og noget af det, der kan tiltrække den type arbejdskraft, er muligheden for uddannelse,” siger Lone Andersen, der selv er økologisk mælkeproducent.

Tag plads til flere elever

Trepartsforhandlingerne har sikret, at landmanden snart får bonus og større refusion for de danske elever. Det skal motivere landmanden til at tage nye eller flere elever.

Det er en vigtig udveksling af viden, der finder sted, når man har udenlandsk arbejdskraft.

”Det bliver mere attraktivt at tage danske elever nu som landmand. Hvis man så samtidig giver sin udenlandske arbejdskraft mulighed for at blive opkvalificeret, mens de er på gården, vil det give bedre og mere kvalificeret arbejdskraft og blive en gevinst for alle,” siger Lone Andersen.

Nye perspektiver

Danmark har en moderne landbrugsproduktion, som mange udlændinge gerne vil lære af, men udlændinge kommer også selv med viden og indsigt, som vi kan bruge, siger Lone Andersen.

”Det er en vigtig udveksling af viden, der finder sted, når man har udenlandsk arbejdskraft. Det giver nye perspektiver og tankegange omkring kvæg- og landbrug for alle parter. Derfor er det vigtigt at tiltrække arbejdskraft fra andre lande, når der ikke er nok kvalificeret dansk arbejdskraft,” siger Lone Andersen.