Innovation er en forudsætning for, at en virksomhed løbende kan skabe vækst, sikre beskæftigelse og bevare konkurrencedygtigheden, især på det globale marked. Som virksomhed kan man drage nytte af hinandens kompetencer og derfor kan det give god mening at placere sig i omgivelser med andre innovative virksomheder, siger Nicolai Zarganis, kontorchef for Innovationspolitisk Kontor under Styrelsen for Forskning og Innovation.    

Når man bringer en masse interessante mennesker med forskellige kompetencer sammen, giver det bare bedre muligheder for innovation.                

”Når man bringer en masse interessante mennesker med forskellige kompetencer sammen, giver det bare bedre muligheder for innovation, og at man som virksomhed og individ bliver mere innovativ. Derfor ser man også ofte virksomheder klynge sig sammen,” siger Nicolai Zarganis.

Innovative omgivelser og netværk

Som virksomhed kan man f.eks. placere sig geografisk op af andre virksomheder, få kontorplads blandt andre virksomheder eller indgå i et landsdækkende innovationsnetværk, der fokuserer på øget innovation i en virksomhed. 

”Når en virksomhed bliver medlem af et innovationsnetværk, oplever virksomheden typisk at levere mere innovative produkter de efterfølgende år. Netværket gør det nemmere at få adgang til samarbejdspartnere og til viden fra forskere og forskning. Denne adgang hjælper meget effektivt til at forløse virksomhedernes innovationspotentiale,” siger Nicolai Zarganis.

Få kontakt til udenlandske samarbejdspartnere

Innovationsnetværk kan også åbne op overfor udlandet og nye samarbejdspartnere.

”Hvis du har 100 virksomheder i et innovationsnetværk, der arbejder inden for samme område, kan man nemt stifte kontakt til et lignende netværk i udlandet og derigennem finde de helt rette udenlandske samarbejdspartnere,” siger Nicolai Zarganis og fortsætter:

”Når flere innovationsnetværk arbejder sammen på tværs af innovationscentre i forskellige lande – Shanghai, Seoul, Brasilien, Indien, München, Silicon Valley - muliggør det i høj grad innovation og videreudvikling af den enkelte virksomhed. Derfor er der stort potentiale for vækst i et innovationsnetværk,” siger Nicolai Zarganis.