Forklaringsboks:

Hvad er IPR?

IPR er en forkortelse for Intellectual Property Rights – eller immaterielle rettigheder på dansk. IPR er en betegnelse for beskyttelsen af opfindelser og idéer gennem:

  • Patenter (tekniske opfindelser)
  • Brugsmodeller (tekniske opfindelser)
  • Varemærker (logo, navn)
  • Design (et produkts udseende)
  • Ophavsret (kunstneriske og litterære værker)

Kilde: http://www.styrkbundlinjen.dk/hvad-er-ipr/

På det globale marked er det afgørende at patentere og varemærkebeskytte unikke og innovative idéer, hvis man vil sikre sig mod plagering af sit produkt og brand. Det kan have afgørende betydning for en virksomheds overlevelse, sikkerhed og økonomiske vækst. Derfor har den danske selskab OBI Medical bl.a. søgt varemærkebeskyttelse og patent på v-TAC®, som er en banebrydende metode til at effektivisere blodprøvetagning og undgå smertefulde blodprøver fra pulsårer, fortæller Bjarne Flou, administrerende direktør for OBI Medical.  

”OBI Medical er i fuld gang med at introducere v-TAC® på det danske og flere europæiske markeder. Derfor har det været afgørende for os, at have patent og varemærkebeskyttelse for idéen bag v-TAC®. Det skal beskytte os mod plagiering og så andre ikke kan lukrere på brandet, vi opbygger. I sidste ende har det jo betydning for virksomhedens vækst,” siger Bjarne Flou.

”Vi mener, at det er et spørgsmål om tid, før v-TAC® metoden vinder stor udbredelse, da metoden har indlysende fordele for både patienten og ’systemet’ i en række situationer, sammenlignet med en almindelig pulsåreblodprøve,” siger Bjarne Flou.

Investorer kræver ofte beskyttelse af idé

Det kræver meget arbejde og mange investeringer at få læger og hospitaler til at tage den nye metode i brug, på trods af de indlysende fordele.

For at rejse kapital til at udbrede kendskabet til v-TAC® har investorer krævet, at idéen og produktet beskyttes, og dette kan jo gøres bl.a. via patent og varemærkebeskyttelse.

”For at rejse kapital til at udbrede kendskabet til v-TAC® har investorer krævet, at idéen og produktet beskyttes, og dette kan jo gøres bl.a. via patent og varemærkebeskyttelse. Derfor har det også været afgørende for os, at vi har haft det her på plads fra starten,” siger Bjarne Flou.

Freedom-to-operate giver overblik over mulige rettighedskonflikter

OBI Medical har samtidig fået lavet en såkaldt freedom-to-operate, der er en undersøgelse af, hvordan OBI Medicals patent og idé positionerer sig omkring andres eventuelle patenter, så vi ikke krænker andres rettigheder.  

”Vi ville have overblik over, om vi havde rettigheder til at bruge alle underdele af v-TAC®, da vi ville vide om kunne risikere at skulle betale en licens af vores indtægter til en anden patenthaver,” siger Bjarne Flou.

Selvom man har patent på den overordnede idé, kan idéen og produktet godt bestå af nogle underdele, som er blevet patenteret af andre.

”Hvis man som virksomhed pludselig får en kæmpe regning ind af døren pga. et produkt har krænket andre rettighedshavere, kan det i værste fald betyde, at virksomheden går konkurs. Derfor var det også ekstremt vigtigt for os at få overblik over andre underpatenter, som vi muligvis ville krænke med v-TAC®, så vi evt. kunne lægge det ind i en plan for virksomhedsdriften. Det skaber tryghed og sikkerhed for virksomhedens økonomi,” siger Bjarne Flou.

Nordjysk-metode er allerede godt på vej

Bag opfindelsen står to professorer fra Aalborg Universitet og en narkoseoverlæge, der i deres daglige praksis har set et behov for en alternativ metode til de smertefulde pulsåre-blodprøver. De tre opfindere af v-TAC® har udviklet en måde at trække informationer ud af en veneblodprøve, der ellers kun kan fås fra blod fra en pulsåre. Det er svært at lave en blodprøve på en pulsåre og kræver i de fleste lande, at den foretages af en læge.

”Når vi første gang præsenterer v-TAC®, er mange skeptiske overfor, om det virkelig kan lade sig gøre, men når vi kommer over den barriere og fordelene bliver tydelige, er alle begejstret for v-TAC®. Målet er, at inden året er omme, så er v-TAC® i brug på hospitaler i blandt andet, Sverige, Norge, Tyskland, England og selvfølgelig i Danmark. Vi er allerede godt på vej,” siger Bjarne Flou.