Hver morgen klokken lidt over seks står Morten Bjerregaard på toget på Kolding station og tager turen til København. Ved 16-tiden går det i modsatte retning.

Som konsulent for Styrelsen for IT og Læring, der ligger i Hovedstaden, er han en af de mange danskere, som hver dag pendler for at komme på arbejde.

Den kollektive trafik er dog mere end blot et transportmiddel for Morten Bjerregaard.

”Jeg arbejder, mens jeg pendler. Det er grunden til, at det kan lade sig gøre at arbejde i København og have bopæl i Kolding,” siger han.

Men det kan være en stor udfordring at være produktiv på farten.

”Morgenturene er gode, for der er togene ikke propfyldte. Det er de til gengæld om eftermiddagen, hvor der er en del trængsel. Det resulterer blandt andet i et overophedet internet, som ofte svigter,” fortæller Morten Bjerregaard, som har valgt at investere i et 4g-modem, der kan levere en mere stabil forbindelse.

”Derudover er mange af togene slidte, hvilket blandt andet resulterer i, at stikdåserne ikke virker. Det er ret problematisk i en tid, hvor alle har brug for at kunne oplade deres mange elektroniske apparater. De fleste kupéer er heller ikke indrettet med borde, som egner sig til at arbejde med sin bærbare computer på.”

Bedre arbejdsforhold øger produktiviteten

Morten Bjerregaards oplevelser står sandsynligvis ikke alene. Ifølge en opgørelse fra Trafikstyrelsen fra 2010 er omkring 50 procent af alle kollektive ture arbejds- eller uddannelsesrelaterede, så der er sandsynligvis mange, som bruger et kollektivt transportmiddel som interimistisk kontor.

Morten Bjerregaard mener, at der er store gevinster i at forbedre arbejdsforholdene i den kollektive trafik.

”Hver gang man fjerner et irritationsmoment og sikrer, at folk har mulighed for at arbejde komfortabelt, stiger produktiviteten.”

Han mener, der er flere ting, der kunne gøres, for at den kollektive trafik bliver mere egnet som mobile kontorer.

”Der er nogle helt klare komfortforbedringer, som kunne hjælpe gevaldigt. For eksempel kunne man sætte små udfoldelige klapper på alle bordene, så det er muligt at arbejde med sin computer. Man kunne også overveje at indføre vogne, som er dedikeret til pendlere. Endelig bør man se på, om det er muligt at installere flere og nyere stikkontakter, så alle er sikret strøm. Det er helt essentielt, når det meste arbejde i dag foregår på computeren.”