Op mod 30 procent af bilisterne i større byer kører i myldretiderne længe rundt for at finde sig en parkeringsplads. De såkaldte parkeringssøgende volder store problemer for både trafikken, miljøet og ikke mindst for dem selv. De bruger uforholdsmæssigt lang tid i bilen, deres biler udleder unødvendigt C02, og de skaber trafikale flaskehalse for andre bilister, der skal ud af byen eller videre til en anden destination. I et erhvervsmæssigt perspektiv tabes både effektivitet og menneskelige ressourcer, der i stedet kunne være benyttet til udvikling og vækst.

Hjælp at hente

Men der er hjælp at hente for alle interessenter i sagen, mener næstformand i ITS Danmark, Per Hedelund. "Jeg har arbejdet med trafikplanlægning og vejsystemer i mere end 25 år, men det er først inden for de senere år, at teknologien for alvor er begyndt gøre en afgørende forskel." Siger Per Hedelund, der forklarer, at den primære årsag er et bedre sammenspil mellem de store intelligente vejsystemer, teknologien i bilerne og de parkerings-APP's, som er tilgængelige for folk med smartphones.

Tillid fra bilisterne

Teknologien kan i dag overvåge den enkelte parkeringsbås og sende informationen videre til både dynamiske P-tavler og til den enkelte bilist via en APP. Bilisten kan på den baggrund præcist vide, hvor den ledige plads er, hvad det koster at parkere, estimere køretiden samt i nogle tilfælde endda reservere pladsen. "De teknologiske muligheder skaber tillid, fordi bilisterne oplever, at de virker. Med ny teknologi kan vi registrere antallet af ledige parkeringspladser med en meget højere præcision end tidligere." siger Per Hedelund.

Mindre forurening

Generelt er trafikken i de seneste år steget betydeligt, samtidig med at politikerne har indskrænket antallet af parkeringspladser. Derfor er teknologiske løsninger helt afgørende for at løse problemet. "Der er mange fordele ved at implementere teknologi, som mindsker antallet af parkeringssøgende. Udover de mere håndfaste fordele som mindre forurening, færre trafikuheld og sparede penge, er flere større byer med intelligente parkeringssystemer begyndt at markedsføre sig på, at det er nemt at finde parkering." Fortæller Per Hedelund. "Også flere store virksomheder kan se fordelen i, at f.eks. 1000 medarbejdere dagligt sparer to minutter. Det giver årligt en mærkbar besparelse," afslutter Per Hedelund