Derved kan man nemlig strukturere sin arbejdsdag og sit familieliv således, at man kan være effektiv hele dagen samtidig med, at der er tid og overskud til at være nærværende, når det er behov for det, både på arbejde og i hjemmet.  Wenche Strømsnes er direktør for CfL (Center for Ledelse) i København – men bor i Århus. I ti år har hun pendlet frem og tilbage, og hun fortæller, at det har fungeret rigtigt godt for hende, selv om hun også indskyder, at det ikke er noget, man bare lige gør, og heller ikke noget, hun mener, alle vil egne sig til. ”For at få det til at fungere, kræver det, at man er meget struktureret. Man skal altid huske at tage alt sit grej med, oplader og så videre, og skal man med IC4 tog, er det en god ide med et head set, som kan sortere støj fra,” siger hun og uddyber; ”Hvis man en dag glemmer sin computer eller oplader, kan det betyde, at man mister en stor del af sin administrative arbejdsdag, som så skal findes plads til på et andet tidspunkt.”

Planlægning

Generelt fungerer pendlingen rigtig godt for Wenche Strømsnes. Men hun peger også på, at det at være pendler også betyder at være indstillet på, at der nogle gange kan opstå uventede situationer – og her handler det så bare om at planlægge sig så godt som muligt ud af det. ”Jeg kan arbejde midt i en rutsjebane i Tivoli, men hvis der er en risiko for at blive forsinket, så man ikke kan være sikker på at nå sine møder, er det en stressfaktor. Rejsetiden med tog kan til tider variere grundet sporfejl eller andet, og er derfor ikke altid den mest pålidelige og regelmæssige rejseform. ”Hertil tilføjer hun, at det er en af de udfordringer, man som regel kan være på forkant med og planlægge sig ud af ved f.eks. at undgå morgenpendling til mødeaftaler kl. 08.30 om morgenen.”

Det handler om at være produktiv under transporten

En del af den planlægning, som gør, at Wenche Strømsnes kan udnytte sin transporttid så effektivt, omfatter at flytte nogle af aftenens gøremål til tidligt næste morgen. ”Jeg går som regel ud af døren klokken fem, så det er ikke hver aften, jeg ser Deadline osv. I stedet streamer jeg det om morgenen i toget. Nu er der jo heldigvis efterhånden kommet så god internetforbindelse, at det kan lade sig gøre, og på den måde udnytter jeg tiden,” fortæller hun. ”Internetforbindelsen gør det også muligt for mig at være online hele rejseturen. Det betyder, at jeg om nødvendigt, faktisk har mulighed for at holde et Skype-møde med en kunde eller kollega. Ellers bruger jeg tiden til og fra arbejde til at strukturere min dag, så jeg klarer de fleste administrative opgaver under transporten, hvor jeg alligevel sidder for mig selv. Dermed kan jeg løsrive mig fra de administrative opgaver, når jeg så er på arbejde og være nærværende over for mine kolleger og kunder.”

God balance mellem arbejdsliv og familieliv

Wenche Strømsnes fortæller, at selvom hun arbejder meget, kan hun lægge en del af det på skæve tidspunkter, og derfor har hun kunnet bruge sine to børns sportsaktiviteter som stabilt holdepunkt, arbejdsugen kan struktureres omkring. ”Hvis de skal noget tirsdag, så indretter jeg mig, så jeg kan være med til det. Det er fordelen ved mit arbejde – jeg arbejder meget, men har også meget fleksibilitet. Jeg er så blevet midt i fyrrene nu og kan ikke holde til det samme som for ti år siden, så nu skifter jeg mellem at overnatte i København og Århus – men det giver mig så til gengæld mulighed for at tage nogle lange arbejdsdage og dermed at være helt til stede, når jeg så er hjemme ved familien igen,” siger hun. Hun har enkelte gange prøvet, at der blev ringet fra hendes børns skole om, at de skulle hentes, og hun så sad tre timer væk. Men det har som sagt kun været nogle få gange, og det er også grunden til, at det har kunnet lade sig gøre. ”Godt nok er det ikke mig, der henter hver dag, men jeg har altid kunnet nå de centrale ting,” siger hun og tilføjer, at hun heldigvis også har nogle robuste børn, hvilket har gjort det lettere at få det hele til at fungere.

Pendling bør ikke afskrække

Adspurgt om, hvorvidt hun nogensinde har overvejet at gøre en ende på sin pendlertilværelse, svarer Wenche Strømsnes klar i mælet. ”Jeg har faktisk aldrig seriøst overvejet at flytte til København. Jeg har formået at finde en god balancegang, der virker for mig, min familie og mit arbejde.” Hertil tilføjer hun, at man naturligvis skal væbne sig med tålmodighed og forståelse for, at transporttiderne kan svinge, men at hun til enhver tid vil anbefale pendlertilværelsen til de, som evner at planlægge deres dag og kan se de positive sider frem for de negative. Ej hellere mener hun, at det bør afskrække medarbejdere at skulle pendle, ligesom virksomheder heller ikke bør se det som noget negativt, hvis de skal hente arbejdskraften længere væk. Spurgt ind til om pendlertilværelsen har haft nogle konsekvenser forklarer Wenche. ”Den største udfordring har egentlig været at holde mit netværk i Århus ved lige, for når jeg er der, er det om aftenen eller i weekenden, hvor jeg selvfølgelig også skal have plads til min familie og andre fritidsaktiviteter.