Fakta

For den moderne virksomhed er der imidlertid mere på spil, end at streame den nyeste kattevideo fra Youtube. Hvert år koster nedetid og datatab erhvervslivet mere end 10 billioner kroner - altså 10.000 milliarder - på verdensplan, og næsten to ud af tre virksomheder oplever hvert år tab af omsætning som følge af teknologiske nedbrud. Det er et resultat af, at vi i dag er blevet utroligt afhængige af internettet og opkoblede enheder som arbejdsredskaber, uanset om man er et tech-selskab i Silicon Valley eller smed i Skive. (red,)

kilde: tech-test.dk

Digitaliseringens næste bølge handler om nye forretningskoncepter og om at skabe ny værdi. Her flytter det digitale ud af computeren; ud i den fysiske verden. Her er ”dimsernes internet” – eller Internet of Things – en af ingredienserne. Det er ikke længere bare mennesker der kommunikerer med mennesker, eller mennesker der kommunikerer med maskiner – men maskiner der kommunikerer med andre maskiner.

Når skraldespanden siger ”tøm mig”

Det åbner helt nye muligheder for services. Der er skraldespanden der fortæller når den skal tømmes. Det er mødelokalet der siger ”vask mig”, så vi ikke bevidstløst kører kluden over mødebordet bare fordi klokken er 16:00, men først når der er behov. Det er DoseSystems intelligente pilleæsker, der minder vores gamle mor om at tage medicinen, og udløser en alarm hvis noget er galt. Internet of Things er en gammel tanke, men bliver virkelighed i disse år, fordi prisen for at koble et apparat på internettet er i frit fald. Det koster tæt på gratis at sætte en chip i et apparat og dermed gøre det intelligent.

Sikkerhed og stabilitet er afgørende

Alle teknologier skal finde sig til rette i en praktisk virkelighed. Det tager nogle år at vænne sig til dem og finde en anvendelse der giver mening. I dag er gammelkendte teknologier som e-mail og regneark dybt integreret i alle virksomheder. Her er vi over årene blevet afhængige. Går IT-systemer ned, går virksomheden i stå. Her har vi haft en del år til at øve os og tage os af sikkerheden – stabile systemer, sikkerhedskopi bliver lige så vigtigt som en fysisk lås i døren.

Noget tilsvarende skal vi igennem med IoT. I takt med at det går fra gadget til kritisk forretning, bliver vi helt afhængige af sikkerhed og stabilitet. Vi skal have tillid til at teknologien faktisk lever op til ansvaret, når vores gamle mor glemmer medicinen. Vi skal kunne være trygge ved, at f.eks. data om elforbrug ikke misbruges til overvågning. Og vi skal kunne have tillid til, at sikkerheden er i orden, så der ikke pludselig er nogen der hacker sig ind i vores hjem, og skruer op for varmen, eller er med på en kigger i stuen via kameraet i tv’et eller i babyalarmen. Det er let at opstille stærke billeder for en dystopi. Men som med alt andet sikkerhed handler det om at tage sikkerheden alvorligt og lægge snittet rigtigt fra starten

Nye erhvervseventyr

Vi lever i en spændende tid, og og vejen er banet for alt det virkelig spændende: Hvad kan vi få ud af teknologien? Hvad kan danske virksomheder skabe af ny forretning med de nye teknologier, som potentielt når verdensmarkedet. Der vil komme hundredevis af produkter på markedet i de kommende år. Noget vil eftertiden grine af som påklistrede og fortænkte gadgets (har jeg virkelig lyst til at min espressomaskine er på netttet?) og andet være starten på nye måder at leve og arbejde på.