Af Mads Moltsen

Vi har talt om digitalisering i mange år, men byggebranchen er en af de sidste brancher, der er hoppet med på den digitale vogn. Inden for de seneste år har man imidlertid taget et kvantespring ved hjælp af BIM-software, der giver alle byggeriets aktører et fælles datasted, hvor al information om et byggeri samles.

Det hænger sammen med, at man oplever stadig større dokumentationskrav i forbindelse med specielt offentlige byggerier. I Danmark har vi IKT-bekendtgørelsen, der opstiller en række digitale krav, men i England er man gået skridtet videre og har standarder for både information og leverance, som nu er en del af lovgivningen.

Snart kan vi se frem til lignende krav i Danmark, da EU er på vej med en ny ISO-standard (ISO 19650), som med stor inspiration fra den engelske lovgivning forventes udgivet i 2019. Den danske byggebranche kan dermed forvente mere standardisering og højere krav, hvis de deltager i offentligt byggeri og projekter, hvor parterne er fra flere lande end Danmark.

Viewpoint samler mennesker, information og proces

Standardiseringen har skabt et behov for at kunne samle alle informationer om byggeprojektet ét sted. Et såkaldt fælles datasted, hvor en stor del af dette er BIM, og en af de kendte løsninger på det globale marked er Viewpoint, som tidligere på året blev opkøbt af techgiganten Trimble.

”Viewpoint hjælper med at holde styr på de titusindvis af informationer, der konstant er i omløb i forbindelse med store byggeprojekter. Med Viewpoint kan ejeren definere, hvilke data der skal leveres og med hvilken kvalitet. Viewpoint monitorerer og validerer data, og rapporterer om alt er til tiden og opfylder kravet,” forklarer Benedict Wallbank, der er BIM Strategy Manager hos Viewpoint.

Samtidig sikrer softwaren, at alle aktører arbejder med de nyeste informationer til enhver tid. Og den holder automatisk styr på, at alle aftaler overholdes.

Ifølge Benedict Wallbank vil vi fremover se, at mange flere aktører i byggebranchen vil digitalisere deres arbejdsprocesser.

”Det vil være afgørende for virksomhedernes fremtid, ligesom det har været i andre brancher. Behovet for at kunne samarbejde og dele data vil blive ved med at stige, og det kræver et fælles datasted, hvor alle taler det samme sprog,” siger han.

Om Viewpoint

  • International løsning, der flytter sig med markedet
  • 2017 er Viewpoint i 170 lande, 40.000 projekter, 110.000 nye brugere
  • Vinder af ’Collaboration Software of the Year’ 2013, 14, 15, 16, 17 og 2018
  • Fuld gennemsigtighed (søgemaskine) på tværs af projekter
  • Understøtter alle standarder, danske som internationale
  • Kodningssystemer til kontrol af dokumenter samt bygningsobjekter
  • Værktøjer til samarbejde, dokumentation, workflow, udbud, e-mail, digital KS, opgaver, sikkerhed, inspektion og mangler mm.
  • Projektskabelon til danske byggeprojekter
  • Online og Offline via web, desktop og mobil

Struo ApS er Viewpoints danske partner, som sørger for, at projektet understøtter din ønskede standard.

Læs mere om Viewpoint på www.viewpoint.com / www.struo.dk