3D print kan revolutionere industrien

3D-print har taget verden med storm, men industrien mangler stadig for alvor at hoppe med på bølgen. Det er der dog gode grunde til at gøre, mener direktør for Demolab by Innovation Lab Jimmi Friborg.

På ganske kort tid er 3D print gået fra en god idé til et produkt, man kan købe og placere på sit eget skrivebord. Men 3D-printere, som fås i mange forskellige størrelser, kan man ”printe” alverdens tredimensionelle objekter i forskellige materialer, og det kan særligt være en gevinst for industrien.

”Der er uendeligt mange muligheder. Virksomheder kan for eksempel udvikle deres produkter langt hurtigere, end de gør i dag. Man kan printe nye produkter og værktøjer, tilpasse dem og forfine dem på stedet. Det vil spare virksomhederne rigtig meget tid,” siger Jimmi Friborg, der på Automatikmessen i Brøndbyhallen den 14. september vil fortælle om de industrielle muligheder i teknologien

En ny industriel revolution
Den amerikanske økonom Jeremy Rifkin har kaldt 3D printeren for et led i en ny industriel revolution, men på trods af mulighederne er 3D printere stadig et sjældent syn i den danske industri.

”Mange virksomheder har en vis tilbageholdenhed med at kaste sig ud i noget nyt. De er måske heller ikke helt klar over, hvad de kan bruge 3D print til. Og så er printerne stadig ret dyre, hvilket naturligvis afskrækker nogen,” mener Jimmi Friborg.

3D printere bliver nemmere at anskaffe
Han forudser dog, at 3D printere bliver langt mere udbredte i industrien fremover, da flere forhandlere er begyndt at tilbyde leasing. Derudover byder kinesiske producenter ind med billigere alternativer til de etablerede 3D print-producenter.

”Vi er stadig i den indledende fase, men I takt med at teknologien udvikler sig og flere og flere producenter kommer til, vil 3D print i høj grad være en ting, vi kommer til at se meget mere af i industrien. Det er helt uundgåeligt,” mener Jimmi Friborg.

Fremtidens industrimaskiner repareres i skyen

Med cloud-teknologi kan industrimaskiner sende alverdens data op i den virtuelle sky, hvor teknikere kan bearbejde den og forbedre maskinernes ydeevne.

Når en industrimaskine bryder sammen i dag, kan det få alvorlige konsekvenser. Produktionen stopper, indtil en tekniker når frem og finder fejlen. Det tager tid, og den er dyrebar.

Men nu er det muligt at mindske konsekvenserne af et nedbrud betydeligt. Ved at koble maskinen til skyen, der fungerer som opbevaring af data, kan den konstant holde omverdenen opdateret på, hvordan den har det.

”Jeg tror, at alle industrier kan få gavn af teknologien. Den er endnu i sin spæde begyndelse i Danmark, men vi ser allerede meget interesse i at koble maskiner til skyen,” siger Michael Nielsen, direktør i Beckhoff Automation ApS, som udvikler teknologien. Han fortæller til Automatikmessen i Brøndby hallen om gevinsterne ved at gøre maskindata luftbårne.

”Typisk vil man få en mere effektiv produktion, bedre oppetider og mere viden om, hvorfor maskiner går ned, når det sker,” forklarer Michael Nielsen.

Fejl kan findes og fixes på lang afstand
Tanken er, at eksperter kan sidde på afstand og analysere de data, maskinen lægger ud. Det kan være information om temperaturer, belastning, energiforbrug osv. Den information bruger de til at optimere maskinen – ligeledes på afstand – så man ikke behøver at sende en tekniker ud på fabrikken.

”Virksomheden er selvfølgelig selv herre over, hvem der får adgang til maskinens data. Skyen kan være mere eller mindre privat,” fortæller Michael Nielsen, og forklarer, at tanken om data i skyen kan virke afskrækkende på nogle.

”Der er en nervøsitet for, om man blotter sig for meget ved at sende data op i skyen, men jeg satser på, at idéen nok skal modnes, når der kommer mere synlighed om teknologien og mekanismerne bag den.”

Industrirobotter kan snart tale og forstå

Robotindustrien udvikler sig med lynets hast, og det vil inden for en ganske overskuelig fremtid sætte sit aftryk i industrien.

Det lyder næsten som science fiction, når Ole Madsen, professor ved Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion, taler om fremtidens industrirobotter.

”Robotter vil revolutionere industrien. For eksempel vil de være i stand til at kommunikere med hinanden og med mennesker. Man vil verbalt kunne bede dem om at udføre ting, og de vil forstå det. De vil måske endda indgå i en dialog,” fortæller Ole Madsen, der holder oplæg om emnet den 13. september til Automatikmessen i Brøndby hallen.

Men det er ikke fiktion, og fremtiden er ganske nær. Udsigten til talende robotter i industrien er ikke meget længere end 5-10 år i horisonten, forudser professoren.

Kan snart betjenes af alle
Et andet snarligt nybrud er, at robotterne bliver mobile. I dag er de fleste industrirobotter skruet fast til fabriksgulvet, men allerede i dag findes der robotter, som kan bevæge sig af sig selv. I det hele taget bliver robotterne langt mere fleksible og nemmere at håndtere.

”I dag er der brug for specialiserede teknikere til at betjene robotter, men snart vil teknologien være så langt fremme, at robotterne kan betjenes og styres af de fleste. Det vil betyde, at man i langt højere grad vil fokusere på, hvad robotten skal udføre, fremfor hvordan,” fortæller Ole Madsen.

Robotter gør ikke mennesker overflødige
Udviklingen betyder, at der vil være brug for mennesker med andre kvalifikationer.

”Idet man begynder at fokusere mere på, hvad robotten skal, bliver det håndværket, som kommer i hovedsædet. Derfor tror jeg, at behovet for håndværkere bliver større. Jeg mener ikke, man skal være bange for, at robotter vil erstatte mennesker, men vi kommer til at arbejde sammen med dem på en anderledes måde,” siger Ole Madsen.

Opråb til industrien: Digitalisering er nødvendig for at overleve

Danske fremstillingsvirksomheder bliver nødt til at hoppe med på digitaliseringsbølgen, hvis de vil overleve på længere sigt. Sådan lyder opfordringen fra Teknologisk Institut.

Industrien oplever for tiden en ny revolution. Den betegnes som industri 4.0 og repræsenterer en omfattende digital omstilling. Den digitale teknologi udvikler sig eksponentielt og det er både en mulighed og en trussel for danske fremstillingsvirksomheder.

”Digitaliseringen har så meget fart på, at den er umulig at undgå. Derfor må virksomheder, der har et ønske om at overleve, begynde at implementere digitale løsninger i hele deres værdikæde. Det kan det skabe enorme effektiviseringsgevinster, men hvis man holder sig tilbage, risikerer man at tabe stort til konkurrenterne,” mener Stig Yding Sørensen, centerchef i Teknologisk Institut og medforfatter til en rapport om danske fremstillingsvirksomheders digitale tilstand.

Lavere produktionspris og højere kvalitet
Ifølge rapporten udnytter seks ud af ti fremstillingsvirksom data til at binde virksomheden sammen, men der er stor forskel på, hvor langt de er.

Nogle virksomheder er nået så langt, at hele deres værdikæde – fra fremstilling til færdigt produkt – er forbundet digitalt. Det giver store fordele, fortæller Stig Yding Sørensen.

”Gevinsterne kan blandt andet være lavere produktionspris, højere kvalitet og bedre muligheder for kundetilpassede løsninger.”

Det er især de store virksomheder, der er længst fremme, mens små og mellemstore virksomheder halter efter.

”Små virksomheder har ofte fokus på den daglige drift, men man bliver nødt til at løfte øjnene fra skrivebordet, ellers bliver man kørt af sporet i fremtiden. Mit råd er, at virksomheder holder et vågent øje med de digitale muligheder, der kan gøre både dem og deres produkter mere effektive,” opfordrer Stig Yding Sørensen.

Flere robotter giver flere sikkerhedskrav

Flere og flere robotter finder vej til industrien, og der er mange nye måder at bruge robotter på. Det giver behov for nye sikkerhedsløsninger.

”Vi forventer mere detaljerede sikkerhedskrav til industrirobotter, og det er en udpræget positiv ting,” mener Hans Morten Henriksen, direktør for Maskinsikkerhed ApS, der rådgiver industrien i maskinsikkerhed og CE-mærkning.

”I øjeblikket er der ingen detailkrav for fritgående robotter, så man er nødt til at være meget forsigtig og gå med livrem og seler, når man bruger dem. Når vi med tiden bliver klogere, vænner os mere til dem og får flere detaljerede sikkerhedsstandarder, kan man begynde at bruge robotterne i endnu flere sammenhænge,” siger Hans Morten Henriksen, som i forskellige oplæg på Automatikmessen i Brøndby Hallen fortæller om fremtidens industrirobotter ud fra et sikkerhedsperspektiv.

Robotterne vil kunne løse flere opgaver
Målet er at robotter i fremtiden skal kunne klare flere af de arbejdsopgaver, som i dag tærer på menneskets fysik. Det kræver dog, at industrirobotterne har flere kræfter, kan bevæge sig hurtigere og løfte tungere, uden at sikkerheden sættes over styr. For robotter med hegn forventes der kun mindre opdateringer så som krav til fjernkontrol eller område-sikring. Det er den slags forbedringer, Hans Morten Henriksen forventer kommer inden for de næste 5-10 år.

I øjeblikket arbejdes der på at fastsætte internationale standarder, som kan sætte rammerne for, hvordan man må agere med fritgående robotter.

Fører ikke til tabte arbejdspladser
”Robotterne kommer til at overtage nogle af de meget trivielle og fysisk betonede arbejdsopgaver, men generelt vil virksomhederne blive mere konkurrencedygtige, så de kan fastholde medarbejderne eller eventuelt ansætte flere,” mener han.